B12 הוא ויטמין. ויטמין הוא חומר אורגני חיוני שהגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו. הגוף אמנם זקוק לויטמינים בכמות מזערית אך גם אינו יכול להתקיים בלעדיהם. בתוך קבוצת הויטמינים ישנה קבוצה גדולה הנקראת ויטמיני B. וויטמין B12 משתייך לקבוצה זו. תפקידיה המרכזיים של קבוצה זו הם השתתפות בתהליכים פיזיולוגיים הקשורים למערכת העצבים.
ויטמין B12 הוא בעל תכונה יוצאת דופן בהיותו ניתן לצבירה בגוף (בכבד ובכליות). זו הסיבה שמחסור בו מורגש רק לאחר תקופה ארוכה.
לB12 מגוון תפקידים בגוף שהחשובים שבהם הם:
• B12 וחומצה פולית (שגם היא סוג של ויטמין) משתתפים בתהליך יצירת ה- DNA
• B12 חיוני לתפקוד תקין של ויטמין C בגוף
• B12 דרוש לעיכול וספיגת המזון בגוף
• B12 מסייע בבניית החומר (מיאלין) העוטף ומבודד את תאי העצב
• B12 חיוני לשמירה על הפוריות
• B12 דרוש להתפתחות שכלית נורמאלית בגיל הצעיר
ויטמין B12 מצוי במזונות מהחי כגון בשר בקר, עוף, דגים כולל אברים פנימיים.
גם במזונות שמקורם מן החי יש B12 כלומר הוא נמצא גם בדברי חלב ובביצים.
ויטמין B12 אינו נמצא במזון מן הצומח.
לחסר בויטמין B12 גורמים שונים שהעיקריים שבהם הם בעיות ספיגה שונות ותפקוד חסר של מערכת העיכול. תתפלאו, אבל חסר תזונתי הוא לא הסיבה העיקרית. האם ידעתם שיש צמחוניים שאינם סובלים מחסר בויטמין B12 למרות שהמקור העיקרי של ויטמין B12 הוא במזון מן החי? יותר מכך, רב אלו הסובלים מחסר בויטמין B12 אינם צמחוניים.
הסיבה היא שויטמין B12 נוצר במערכת העיכול בעזרתם של החיידקים הטובים וסיבים תזונתיים. לכן, מעי תקין, אוכלוסיית חיידקים טובים ותזונה עשירה בסיבים תזונתיים הם תנאים טובים לייצור עצמי תקין של ויטמין B12.
כאשר אלו לא מתקיימים אנו תלויים בויטמין B12 שמקורו בתזונה, כלומר במזון מן החי: בשר, דברי חלב וביצים.
ישנם כמה מצבי תת-ספיגה שיביאו לחסר בויטמין B12:
על מנת שויטמין B12 ייספג לדם דרוש חומר הנקרא "גורם פנימי" (intrinsic factor) ובקיצור IF. IF מיוצר בקיבה. ואילו הספיגה בפועל של ויטמין B12 לדם נעשית בחלקו הסופי של המעי הדק. לכן, אם תהיה בעיה בייצור הIF בקיבה או תהיה בעיית ספיגה בחלקו האחרון של המעי הדק יהיה מחסור של B12 בדם. במילים אחרות, רמת B12 בדם תהיה נמוכה אף אם יש צריכה מספקת באמצעות התזונה. בעיות ספיגה של חלקו הסופי של המעי הדק אופייניות לגיל המבוגר ואצל אנשים הסובלים מדלקות במעי הדק או עברו כריתה חלקית של המעי הדק.
סיבה נוספת למחסור בB12 היא עליה בצורך בחומצה פולית בגוף.
חומצה פולית שייכת אף היא לקבוצת ויטמיני B והיא חיונית לייצור DNA וכדוריות דם אדומות. החומצה הפולית המתקבלת מהמזון אינה פעילה ועל מנת להפוך אותה לפעילה בגוף דרוש B12. ישנם מצבים בהם ישנה צריכה מוגברת של חומצה פולית בגוף. מצבים אלו יכולים לגרום לחסר בB12 בשל עליה בשימוש בו. מצבים אופייניים לחסר הם הריון ולהבדיל אלפי הבדלות אלכוהוליזם וסרטן.
עוד סיבה לחסר בויטמין B12 היא נטילת תרופות לדוגמא תרופות להורדת רמת סוכר בדם ממשפחת מטפורמין (גלוקופאז').
מבוגר – 2 מק"ג
הריון – 2.2 מק"ג
הנקה – 2.6 מק"ג
על מנת לקבל תחושה לגבי הכמות נציין שביצה מכילה 0.5 מק"ג B12.
• אם אתם צורכים תרופות חשוב לזכור שיש להפריד את שתיית זרעי הפשתן המושרים במים ואת נטילת התרופות כי המוצילאג פוגע ביעילות ספיגת התרופות בגוף.
• אין לקחת זרעי פשתן במקרים של מחלות מעיים דלקתיות או נטייה לחסימות מעיים.
• חשוב לזכור שזרעי פשתן מכילים אחוז גבוה של סיבים תזונתיים ולכן אין לטול אותם מעבר לכמות היומית המומלצת של 30-40 גרם סיבים ליום שזה יותר ממאה גרם זרעי פשתן. בכף זרעי פשתן יש כ5 גרם סיבים.
הדרך הפשוטה ביותר להשלים את החסר היא נטילת תוסף של B12. במקרי חסר קיצוניים יש לקבל את הויטמין בהזרקה. בשאר המקרים נטילת תוסף תשלים את החסר. רצוי לטול תוסף הנלקח מתחת ללשון. הנטילה מתחת ללשון מאפשרת לחלק מהויטמין להיספג ישירות לדם, כלומר לא לעבור דרך מערכת העיכול ובכך לעקוף את מקור הבעיה במידה והוא קשור לבעיות ספיגה במעי.
מה שבטוח הוא, לדעתי, שחסר בB12 אינו סיבה לאכול בשר. כלומר אנשים שהחסר אצלם נובע מאכילה מועטת של מזון מן החי רצוי שישלימו את החסר על ידי תוסף. למזון מן החי השלכות בריאותיות שאינן מיטיבות בדרך כלל ואילו נטילת התוסף פשוטה, זולה ובטוחה.
חסר בויטמין B12 אינו עילה לתיסוף כמות המזון מן החי ובפרט בשר.
ויטמין B12 חיוני לתפקוד תקין של רב מערכות הגוף, לחסר בויטמין השלכות בריאותיות שסיבתן אינה תמיד מאובחנת, ניתן בקלות להשלים את החסר על ידי הכוונה מתאימה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות – טל בן דוד – מטפלת ומורה לתטא הילינג