כבר בעת העתיקה נעשה שימוש נרחב בשום למטרות רפואיות.
בכתבי היד המצריים העתיקים מוזכרים למעלה מ20 שימושים רפואיים שונים לשום.
היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית המליץ על השום כתרופה לדלקת ריאות ולמחלות זיהומיות, לבעיות במערכת העיכול, לבעיות במערכת השתן ולבעיות גניקולוגיות.
סיפורי עם רבים נקשרו אף הם לשום ובינהם יכולתו לגרש ערפדים.
במאה ה18, במגיפה שפרצה בעיר מרסיי בצרפת, נלקחו ארבעה אסירים נידונים למוות לקבור את המתים. עמידותם בפני המגיפה התבררה מאוחר יותר כאשר הסתבר שנטלו שיקוי אותו רקחו על בסיס יין ושום. "שיקוי" זה ידוע עד היום בצרפת כ"חומץ ארבעת הגנבים".
יכולתו האנטיביוטית של השום הוזכרה בכתביו של פסטר במאה ה19. אלברט שוויצר השתמש בו במלחמה נגד הדיזנטריה באפריקה ובמלחמות העולם הראשונה והשנייה השתמשו בו למניעת היווצרות נמקים אצל פצועי הקרבות.
היום, המחקרים המודרניים עוסקים בעיקר בחקר השפעתו של השום על מחלות כלי דם ולב. מחקרים אלו מוכיחים את השפעתו המיטיבה של השום על הורדת LDL, הכולסטרול הרע והעלאת HDL, הכולסטרול הטוב. ישנם מחקרים שהוכיחו שהשום מוריד לחץ דם על ידי הרפיית כלי הדם וכן שהשום מונע קרישי דם ובכך מפחית סיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי.
מחקרים אחרים הוכיחו שלשום יכולת הפחתת כאב ולכן הוא מתאים לאנשים הסובלים מדלקת פרקים.
אחת מתכונותיו הבולטות של השום בעת העתיקה אף היא הוכחה מחקרית והיא יכולתו האנטיביוטית. כלומר לשום יכולת השמדה של מגוון גדול של חיידקים, וירוסים, טפילים ופטריות. השום מתאים לכן למצבים דלקתיים שונים ובהם שלשולים על רקע ויראלי, חיידק ההליקובקטר, קנדידה ועוד. רב המחקרים נעשו על תוספי תזונה המכילים את החומרים הפעילים בשום. השום מכיל שמן אתרי ובו חומר פעיל הנקרא אליצין. האליצין אחראי על תכונותיו הרפואיות של השום כמו גם על ריחו העז. האליצין נהרס בחום וזו הסיבה שלשום מבושל אין ריח אך גם אין לו ערך בריאותי. יותר מכך, האליצין מתנדף אחרי 20 דקות של חשיפה לאוויר ולכן יש לאכול את השום בסמוך לקילופו או לחליפין לטול אותו כתוסף תוך שימת לב לתכולת האליצין שבו.
בשום מבושל, מיובש או בשמן שום אין אליצין.
רפואת הצמחים עושה היום שימוש נרחב בשום.
שימושו המרכזי של השום היום ברפואה הטבעית הוא בטיפול בבעיות כלי דם ולב כגון רמות כולסטרול גבוהות ויתר לחץ דם וכן במצבי דלקת מסיבות מגוונות.
הטיפול בבעיות רפואיות באמצעות השום נעשה במינונים טיפוליים ע"י מיצוי החומרים הפעילים שבו.
כמו כל תוסף מזון אחר או צמח מרפא אין לקחת את השום כתוסף מבלי להתייעץ עם בעל מקצוע.
כמובן שאין שום מניעה לצרוך את השום בתזונה על בסיס קבוע וכמובן כאשר הוא טרי. זוכרים? אליצין. 2-3 שיני שום ביום מספקות כמות יפה של החומר אליצין.
השום מאד מומלץ לשימוש קבוע בתזונה בעיקר אצל הסובלים מבעיות של לחץ דם וכולסטרול, סכרת, קנדידה, אסטמה, בעיות מערכת העיכול ובעיות מערכת החיסון.
והריח ? כן הריח ……. יש גבול כמה אפשר לדרוש מצמח אחד קטן …..
(הבהרה : המידע שהובא הוא לצורכי אינפורמציה בלבד ואינו מהווה המלצה לצריכת תוספי מזון)
Ⓒ כל הזכויות שמורות – טל בן דוד – מטפלת ומורה לתטא הילינג